Een fietstocht door het Vechtdal Home
juni 2015
27 mei 2015  
Een stuk ongerepte natuur, afgewisseld met gezellige stadjes en dorpjes met mooie winkels en leuke terrasjes, sprookjesachtige landgoederen, bossen, weiden, heuvels, zandverstuivingen, koele meertjes en natuurlijk de schitterende rivier de Vecht. Wij fietsten zeker 40 km. van de 50 km. over goede en mooie fietspaden gelegen tussen Ommen en Hardenberg. Overal op de wegen waren de witte kwikstaarten aanwezig. Een gele kwikstaart tref ik op een bebouwde akker. De geelgorzen lieten hun zang over de vlakte horen. Met de pocketcamera was de geelgors niet te fotograferen. Daarnaast had ik de zon volop in de lens. De volgende keer toch maar de grote lens meenemen? In de bossen waren de zwartkoppen en tuinfluiters favoriet. De zon scheen met mondjesmaat met als gevolg weinig vlinders. Een enkele citroenvlinder ontkwam niet aan mijn waarneming. De landgoederen Heetdelle, Junnerbelten, Diffelerveld en Onderveld, mogen ons binnen niet al te lange tijd, weer tegemoet zien. Het landschap is wonderschoon, letterlijk en figuurlijk.  

Edelhert - Even buiten Ommen liepen vijf tamme edelherten binnen een omheining. Meestal zijn het de damherten die in gevangenschap gehouden worden.
 
 
   
 
Buizerd (Buteo buteo)
Deze juveniele vogel, streek 50 m. van mij vandaan neer in een kleine boom.
Zit je rustig te lunchen moet je snel de camera instellen en klikken.
De jonge vogel poseerde rustig en de afstand was ver genoeg om hem/haar niet af te schrikken.
 
     
 
Het Vechtdal is prachtig.
 
     
  Almere Waterlandse Bos  
  13 mei 2015  
  Vanochtend het Waterlandsebos bezocht en met name het Vier Bruggenpad gewandeld. Er staat weinig wind dus ik kijk of er tussen het bloeiend fluitekruid insecten waar te nemen zijn. Het is nog vroeg in het jaar wat de zweefvliegen betreft. De landkaartjes zijn nog in de eerste generatie en van deze dagvlindertjes tref ik er drie langs dit pad. Het groot koolwitje gaf mij alle gelegenheid en tijd om er een mooie foto van te maken. Een zingende nachtegaal is het ultieme genot van wat een natuurliefhebber kan meemaken. Ook de grasmussen laten zich goed horen. Voor mij de eerste roodkopvuurkevers van dit jaar. Drie exemplaren in totaal, struinen de kleine bloempjes van het fluitekruid af. Een vliegende grote bonte specht steekt, in zijn golvende vlucht, de Hoge Vaart  over. Bij de Tuibrug zijn de huiszwaluwen weer teruggekeerd en zijn bezig met hun nestbouw.
 
 
Fluitekruid (Anthriscus sylvestria)
 
     
   
  Groot koolwitje - (Pieris brassicae)  
     
   
  Landkaartje (Araschnia levana)
Vlinders van de voorjaarsgeneratie en de zomergeneratie verschillen sterk van elkaar, maar de onderkant van de vleugels vertoont altijd een karakteristiek landkaartpatroon. Bij vlinders van de voorjaarsgeneratie is de bovenkant van de vleugels oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon, waardoor de vlinder enigszins doet denken aan een parelmoervlinder. De vlinders van de zomergeneratie hebben zwarte bovenvleugels met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band.
 
     
 
Roodkopvuurkever - (Pyrochroa serraticornis)
 
     
  Wandeling door het Hannie Schaftpark  
  7 mei 2015  
  Tijdens een wandeling door het Hannie Schaftpark in Almere, zag ik twee bomen die in bloei stonden met grote bloemen. Afstand tussen beide bomen was ca.70 m. De bomen zijn ca. 4 m. hoog. In de gidsen die ik thuis heb kon ik er niets van terugvinden. Op het net gesurft en waarachtig, ik heb de naam gevonden.
 
 
Het is geen inheems exemplaar. Kornoelje (Cornus kousa var chinensis)
 
     
     
 
Kornoelje (Cornus kousa var chinensis)
 
  Home - juni 2015
© 2018 Piet de Droog Natuurfotografie