Drenthe - Bargerveen Home
 augustus 2015
16 juli 2015  
Op deze voor ons bijzondere dag hebben wij een fijne fietstocht in gedachte.  Wij willen het Natuurreservaat "Bargerveen" bezoeken. Het koesteren van dit prachtige natuurgebied behoort tot de plicht van elke rechtgeaarde natuurliefhebber. Nou moet ik natuurlijk niet gaan overdrijven. Je hebt immers zoveel mooie natuurterreinen dat je niet overal kunt zijn. Het is een warme- en zonnige dag dus hopen we maar dat het op die grote vlakte niet te warm zal zijn.

Dat is het Bargerveen, in natuurgebied Veenland. Een klein maar bijzonder restant van het ooit 300.000 hectare grote Boertangermoeras. Het veen leeft hier weer. Net als bijna 300 vogelsoorten, zo’n 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en bijna 900 nachtvlindersoorten. Je komt er ook adders en vleesetende planten tegen. De stilte is oorverdovend, de leegte on-Nederlands. Op zoek naar nog een aparte sensatie? Trek dan de laarzen aan en loop over het verende hoogveenpad.
Bron: Staatsbosbeheer.


 
     
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   

De beelden spreken voor zichzelf, een schitterend natuurgebied!
 
   

In de buurt van Weiteveen zie ik langs een groenstrook tientallen vlinders vliegen boven de braam-struiken. Dat is dus afstappen en proberen er een foto van te maken. Het oranje zandoogje staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Op dit moment krijg ik reuze spijt dat ik toch niet de macrolens heb meegenomen. Het lukt mij niet om ze een beetje knap te fotograferen. Zij zitten ook geen moment stil en de pocketcamera is ook niet de juiste camera. Teleurgesteld zoek ik Leny op die een picknicktafel heeft gevonden en druk in discussie is met een paar Drentenaren. Koevinkjes en oranje zandoogjes moest ik achterlaten. Wanneer krijg ik weer een kans?

 
Lepelaarplassen - Natte Graslanden  
10 juli 2015  

Kleine zilverreiger - (Egretta garzetta)
Op een redelijke afstand zag ik 5 kleine zilverreigers foerageren.
Heel leuk om dan deze vogels te volgen in hun doen en laten.
 
   

Groenpootruiter - (Tringa nebularia)
Deze foto maakte ik vanuit het kijkscherm "de Oeverloper".  Deze standplaats is eigenlijk te hoog. Je staat zeker 2 meter boven de vogel maar het uitzicht over de Natte graslanden is schitterend.
 
   
6 juli 2015  

Roerdomp - (Botaurus stellaris)
De roerdomp verraste mij boven het Lepelaarpad. Eerst wilde hij de Natte graslanden in maar veranderde van koers. Kwam mijn richting uit en ik wist niet hoe snel ik van de fiets af moest komen. Het resultaat mag er zijn. Het is secondenwerk maar de napret is vele malen langer.
 
Home - augustus 2015
Piet de Droog - Natuurfotografie