Van ochtendnevel naar zonsondergang. Home
december 2015
3 november 2015  
Het weerbericht voorspelt een zeer fraaie herfstdag. Mijn camera's liggen al klaar en de fiets staat op mij te wachten. Eerst nog even koffie drinken want ik heb de hele dag de tijd. Mijn plan is om de Gooi en Eemkust te bezoeken gelegen bij de Stichtse Brug.


Almere - Overvaartbos
Van huis uit is het al een mooie route. Langs de Hoge Vaart rij ik eigenlijk meteen de stad uit. Dan door het Overvaartbos en het Cirkelbos en dan ben ik al bij het Gooimeer. Over de Stichtsebrug ligt het Strand Voorland. Even kijken wat er allemaal dobbert op het Gooimeer. Mijn bezoek daar werd niet op prijs gesteld door een buizerd. Er was daar ook niemand aanwezig. Logisch, het is herfst en geen zwemweer. Mijn plan om de Gooi en Eemkust te bezoeken stel ik nog even uit en het is nog enkele kilometers naar de Eempolders waar ik toch ook graag heen wil.

 
     

Buizerd
Eenmaal in de polder is deze buizerd een van de eerste vogels die ik mag fotograferen. Wel een heel eind van mij vandaan maar deze afstand accepteerde hij/zij.
 
   

Kolganzen
Met de fiets is het moeilijk om de vogels te benaderen. Ik hoor vaak van vogelfotografen dat de auto een goede schuilhut is. Daarentegen vind ik de fiets wel een stuk milieu vriendelijker. Deze kolganzen kiezen het luchtruim op zeker 70 meter afstand van mij. Ik maakte ook vandaag mee dat een sportvliegtuigje over de polder vloog en hele groepen ganzen op de wieken gingen. Dat vind ik nu echte verstoring!
 
   

Eemnesservaart
 
   

Korte Maatsweg
Een leuk gebiedje! Veel ringmussen en turkse tortels. Er hangen ook diverse torenvalkkasten en ik zag ook een bosuilenkast. De bewoners zijn dus wel vogelliefhebbers. Ik vraag mij af of dit een buurtschap is en misschien onder de gemeente Eemnes valt.
 
   

Turkse tortels aan de lunch.
 
   

Kievit,
een echte weidevogel
 
   

Wilde eend
Ook een vogelsoort die je in elke polder vindt.
 
   

De zendmast van Hilversum torent hoog boven Eemnes uit.
 
   

Ook de Grote Kerk van Eemnes kan je overal in de Eempolders zien.
 
   

Waaien
De Meentdijk en de Zomerdijk zijn aangelegd op de Eemoever zoals die er in de middeleeuwen was. Het gebied is daarom rijk aan zogenaamde aardkundige waarden. Opvallend is het aantal waaien. Ze zijn ontstaan bij doorbraken van de Eemdijk. Het water kolkte soms met veel geweld door de dijk en sloeg gaten met een diepte van vele meters.
 
   

Windmolentje
Deze kleine windmolentjes hebben altijd een essentiële rol in polderbemaling gespeeld. Veelal doen ze dat trouwens nog en houden zo de noodzakelijke waterniveau verschillen in stand.
 
   

Gooi- en Eemkust
Zelf vind ik de berk op zijn mooist in de herfst.
Het was nog vroeg in de middag dus toch een voorproefje genomen en ben even het gebied ingegaan. Hier moet ik gauw eens terugkomen en er meer tijd voor uittrekken.
 
   

De ondergaande zon kleurt de hemel boven Huizen oranje. Deze foto heb ik genomen vanaf de Gooimeerdijk in Flevoland.
 
   

Cirkelbos - Almere
Tijdens de avondschemering arriveer ik in het Cirkelbos. Ook hier verliezen de bomen hun chlorofyl en tonen ze hun herfstkleuren.
 
   

Overvaartbos - Almere
Toen ik zo even Flevoland binnenreed hoopte ik maar dat de ondergaande zon de lucht mooi zou kleuren  aan de overzijde van  de Hoge Vaart. Er is al een vleugje zichtbaar door de bomen van het Overvaartbos.
 
   

Waterlandsebos - Almere
Vanuit het Overvaartbos fotografeerde ik het Waterlandsebos in de avondschemering.
 
   

Waterlandsebos
De eenden zijn ondanks de avondschemering nog heel actief.
Enkele foto's zijn niet zo geslaagd maar het geeft zeker een indruk hoe ik mij deze dag in de natuur vermaakt heb.
 
   
Leeghwaterplas - Almere  
1 november 2015  
Een groot deel van de dag zal het mistig zijn aldus de weersverwachting. Om nou met de fiets er op uit te gaan leek mij ook geen pretje dus besluit ik de Leeghwaterplas te bezoeken en dicht bij huis. Ik wandel de plas om waar het niet ontbreekt aan diverse doorkijkjes op de plas. Het geeft een hele mooie mystieke sfeer die mistopnamen.  

De wilde eend geeft net dat beetje extra aan de foto. Ondanks de mist toch nog voldoende kleur in de foto.
 
   

Kuifeendjes in deze sfeervolle opname.
 
   

De zon probeert door de mist heen te breken.
 
   

Wat stilte betreft, schijn bedriegt!  Trimmers en honden zijn niet mijn ding bij het fotograferen. Maar wat wil je op zondagochtend.
 
   

Sluimerend in de mist.
 
   
Home - december 2015
Piet de Droog - Natuurfotografie