De lente is in aantocht. Home
maart 2016
24 februari 2016  
Langs het Trekvogelpad tref ik bloeiende wilgenkatjes. Een van de eerste lentebodes. Door de macrolens zijn deze katjes vele malen mooier dan met het blote oog.


Wilg sp. (Salix sp.)
 
     

Wilg sp. (Salix sp.)
 
   

Sijs (Carduelis spinus)
In de winter zie ik wel meer sijsjes langs het Lepelaarpad. Ze komen vooral af op de elzen en ze kunnen, net als mezen, heel behendig de zaadjes uit de elzenproppen halen. Jaren terug had ik het geluk om tussen de sijsjes enkele barmsijsjes waar te nemen. Deze keer zijn ze mij ontgaan.
 
   
Grote grazers in het Oostvaardersbos.  
16 februari 2016  

Edelhert (Cervus elaphus)
Rijd ik op het Jan van den Boschpad staat er ineens een klein groepje edelherten op het dijkje naast mij. In het afgesloten gedeelte van het Oostvaardersbos kunnen de dieren nog enigszins rust vinden maar de rust langs het bovengenoemde pad, is zeker bij mooi weer, ver te zoeken. In de loop van 1992 en 1993 zijn er 57 edelherten in de Oostvaardersplassen geïntroduceerd. De populatie is uitgegroeid naar ca. 3000 exemplaren.
 
   

Nog een klein groepje edelherten tref ik aan in het Oostvaardersbos t.h.v. het Jac.P.Thijssepad. Een auto van Zuiderzeeland passeerde het J.v.d.Boschpad met als gevolg dat de dieren uit de dekking kwamen. Gestoord in de maaltijd waren ze evenmin. Het grazen ging rustig door en ik had alle gelegenheid om achter de omheining foto's te maken. De dieren zullen wel gewend zijn als er een wagen door het terrein rijdt. Tussen februari en april verliezen mannelijke edelherten hun gewei, elk jaar weer.
 
   

Edelhert (Cervus elaphus)
 
   

Edelhert (Cervus elaphus)
 
   

Edelhert (Cervus elaphus)
 
   

Edelhert (Cervus elaphus)
 
   

Edelhert (Cervus elaphus)  Spreeuwen mogen meeliften.
 
   

Heckrund (Bos domesticus)
Niet ver van de edelherten vandaan kwamen ook deze ruige jongens langs. Doorgaans zie ik deze runderen aan de overzijde van het Jan v.d. Boschpad. Nu kwamen zij zelfs op me af en de afstand zal niet meer bedragen dan een meter of dertig. Nu kan je goed de harige vacht zien van deze runderen. Bij inventarisatie in 2014 telde de populatie ca. 225 dieren.
 
   

Heckrund (Bos domesticus)
 
   
Home - maart 2016
Piet de Droog - Natuurfotografie