Oostvaardersplassen - Bovenwater Home
mei 2017
29 april 2017  

Dwergmeeuw - Op het Bovenwater bij Lelystad worden er de laatste dagen enkele dwergmeeuwen gezien. Deze meeuwensoorten kom je niet elke dag tegen dus op de fiets rij ik richting Lelystad. Daar aangekomen zie ik tenminste vijf ex. foeragerend midden op de plas. Ik schat de afstand zeker 500 meter en zal het moeten doen met een bewijsplaatje. Ik hoop op een volgende ontmoeting maar dan wel ergens dichterbij.
 
   

Agaatvlinder - Deze agaatvlinder verraste mij bij thuiskomst in de tuin. Deze nachtvlinder tref ik voor de derde keer in de tuin en ik ben er bijna zeker van dat hij overwintert in de box.
 
   
Lepelaarplassen - Natte graslanden  
26 april 2017  
Voor mij al redelijk vroeg (09:00) ben ik aanwezig in de Natte graslanden  van de Lepelaarplassen. De Zwarte ruiter wilde ik fotograferen maar de vogel trof ik niet aan op het Trekvogelgraslandje waar hij al een paar dagen foerageerde. De vogel was dus gevlogen. Ik benader de graslanden nu vanaf de dijk en daar tref ik een vogelaar die mij attendeerde op de aanwezigheid van Zwarte ruiter die geregeld in de clinch lag met een Groenpootruiter.  

Man en vrouw Bergeend zijn trouwe gasten in de graslanden.
 
   

De Groenling is een vaste bewoner van de Natte graslanden. Hoog in de deze struik heeft hij zijn vaste zang- en uitkijkpost, ongetwijfeld dicht in de buurt van hun nest.
 
   

Groenpootruiter komt ook tijdens de doortrek even bijtanken in de graslanden.
 
   

De Zwarte ruiter in zomerkleed, nu wel goed te onderscheiden van de Tureluur.
 
   

Even staan zij vredig naast elkaar, maar schijn bedriegt. Kennelijk was op die plek voedsel voorradig. Het waren weer een paar fijne momenten om deelgenoot te zijn van deze prachtige natuur.
 
   
Almere, Sallandsekant  
's Middags breng ik nog even een bezoek aan het Almeerse Stadsbos "Sallandsekant". Ik sjouw mijn grote lens mee om te kijken of dat beter lukt dan de macrolens. Nu kan ik 1,5 meter van de vlinders vandaan blijven dus stoor je ze niet en vliegen ze niet zo snel weg. De details zijn natuurlijk een stuk minder maar je kan ook niet alles hebben.  

Het vraagt wel enige kennis om de vrouwtjes Oranjetip te kunnen onderscheiden van het Klein geaderd witje en het Klein koolwitje. Ale ze even plaats willen nemen kan je de kenmerken goed vinden maar vliegend kan je dat wel vergeten. Deze middag tref ik twee vrouwtjes Oranjetip. Ze hebben wel geen oranje vlek op de bovenvleugel maar wel dezelfde gemarmerde ondervleugel.
 
   

Klein geaderd witje
 
   

Landkaartje, eerste generatie.
 
   

Dagpauwoog, al enigszins afgevlogen.
 
   
Almere, Sallandsekant  
21 april 2017  

Al een paar dagen tref ik in de Sallandsekant twee Oranjetipjes aan. Het zijn steeds mannetjes die de aandacht trekken. Ze vliegen dan langs de bosrand waarschijnlijk op zoek naar de vrouwtjes. Deze bleef heel even zitten om hem te vangen met mijn camera.
 
   
De Natte Graslanden van de Lepelaarplassen  
7 april 2017  

Pijlstaarten doen hun naam eer aan met de opvallend lange en spitse staart, die hen een sierlijk uiterlijk geeft.
 
   

Slobeend - kom niet in mijn buurt want dan is het goed mis.
 
   

Slobeend - nog even wat schelden en dan weer over naar een nieuwe aanval.
 
   

Slobeend - meestal is het voor de aanvaller afblazen en wegwezen.
 
   

Een gemêleerd gezelschap vogels - Ze kwamen allemaal naar deze plek om te toiletteren.
 
   

Uitgepoetst en weer strak in de veren.
 
Home - mei 2017
Piet de Droog - Natuurfotografie