Almere  Ibispad Home
juli 2017
30 juni 2017  

Snorzweefvlieg - ((Episyrphus balteatus)
De snorzweefvlieg dankt zijn naam aan de smalle, zwarte bandjes tussen de oranje banden op zijn achterlijf: deze bandjes hebben de vorm van een snor.
 
   
Almere  "Waterlandsebos"  
29 juni 2017  

Vogelkersstippelmot -
(Yponomeuta evonymella)
Op z
oek naar nachtvlinders in het Waterlandsebos tref ik vele dode stippelmotjes op de bladeren. Mijn eerste gedachte was dat de beheerder behoorlijk aan het spuiten is geweest. De vliegtijd van deze stippelmot is juli-augustus dus een grote sterfte op dit moment lijkt mij vreemd.
 
   
Almere  "Sallandsekant"  
27 juni 2017  

Brandnetelmot - Een gewone soort die over het hele land, meestal in grote aantallen, gezien kan worden op plekken met voldoende brandnetel en die zijn in de Sallandsekant ruim aanwezig. Spanwijdte is 10-15 mm. Eenmaal thuis kon ik behoorlijk voelen dat ik tussen de brandnetels gezeten had. Je moet wat voor je hobby over hebben.
 
   

Gewone tandhaak  (Enoplognatha ovata) - Hier dient de dambordvlieg tot prooi. Ik zag in een flits hoe de spin de vlieg besprong en een verlammende injectie  toediende.
 
 
 
Kaper in aantocht. De kaper kiest toch het hazenpad.  
   

Maar hij komt terug en al vechtend om de prooi verdwijnen ze samen onder het bladerdek
 
   
Almere  Lepelaarpad  
26 juni 2017  

Schildstipspanner - Ik lees op het Vlindernet dat deze vlinder alleen nachtactief is. Toch had hij geen duister plekje gezocht om de dag door te brengen. Vanaf het pad kon je de vlinder niet missen.
 
   
Almere, Sallandsekant  
25 juni 2017  

Elzenhaantje (Agelastica alni)
Het elzenhaantje komt zeer algemeen voor op de bladeren van de els en kan daar ernstige schade aanrichten. Naast de els staan ook de hazelaar, populier en wilg op het menu.
 
   

Groene vleesvlieg  (Lucilia sericata)
 
De groene vleesvlieg leeft vooral als larve (made) van vlees van levende dieren, en is berucht in de veehouderij omdat onder andere schapen levend worden opgegeten. M.a.w. geen braaf heerschap.  
   
Almere  "Sallandsekant"  
5 juni 2017
 

Glad beertje (Eilema griseola)  een nachtvlindertje van 17 mm. gaf mij toch nog problemen met de determinatie. Uiteindelijk toch de juiste naam gevonden.
 
   
Naardermeer  "De Machine"  
2 juni 2017  

Vuurlibel
 ♂  Het mannetje is nog niet geheel op kleur, straks is hij lakrood.
 
   

Grote roodoogjuffer ♂ hoe hij aan zijn naam komt is wel duidelijk.
 
   

Grote roodoogjuffer - Wij waren met z'n drieën toen wij deze juffer fotografeerde maar niemand wist welke juffer het was. Eenmaal thuis in de gidsen gebladerd en dan kom je er wel achter.
 
   

Overblijvende ossentong  (Pentaglottis sempervirens) aan de rand van de plas groeide deze ruwbladige plant. Hij zette mij op een dwaalspoor en zelf dacht ik aan een vergeet-mij-niet soort.
 
   

Watersnuffel  (Enallagma cyathigerum)
 
Home - juli 2017
Piet de Droog - Natuurfotografie