Klein hoefblad in het Waterlandsebos home
maart 2018
22 februari 2018
 
Tegen het einde van mijn wandeling door het Waterlandsebos tref ik het eerst bloeiende Klein hoefblad. Ik telde 5 bloeiende plantjes dus met recht nog spaarzaam. Bij het zien van het geel tussen het winterse gras krijg ik altijd weer dat lentegevoel. Dat is ook hard nodig bij een gure oostenwind met een een graadje of 3 boven nul.

 
Een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen.  
17 februari 2018  
 
Edelhert (Cervus elaphus) Aan de overzijde van het Jan van den Boschpad liepen de edelherten. Het licht viel er in de namiddag mooi op. Ze hadden mij al veel eerder in de gaten maar door het water tussen ons zullen zij zich veilig voelen.
 
 

 
   

 
   
 
   
 
Uiteindelijk verdwenen ze in het riet en uit het oog.

 
 
Nonnetje - in totaal telde ik 8 exemplaren waaronder 1 mannetje. Ze zaten rijkelijk ver maar dat is meestal in de Oostvaardersplassen.

 
 
Watersnip - Op een van de drie eilandjes bij het Natuurbelevingcentrum, tref ik drie watersnippen. Je moet deze vogels beslist door de telescoop waarnemen. Hun schutskleur is zo perfect dat je wel een sterke vergroting nodig hebt om ze tussen dat korte gras waar te nemen.  Alweer jaren geleden dat ik watersnippen zag. Foto is een bewijsplaatje en genomen met de pocketcamera. Overigens alle foto's  vandaag zijn met die camera genomen maar dan op een stevig statief.  
   
De Natte graslanden van de Lepelaarplassen.  
16 februari 2018  

Wilde zwaan (Cygnus cygnus)   Even een kijkje in de Natte graslanden leveren vaak weer leuke waar-nemingen op. Een kleine groep wilde zwanen waren zo vriendelijk om even langs de hut "de Oeverloper" te zwemmen.

 
 
   
 
Allemaal gelijk in bad.
Andere leuke soorten tref ik al kijkend door de telescoop; 6 Kemphaan - 2 Bontbekplevier - 1 Oeverloper en meer dan 100 pijlstaarten.
 
   
Rietganzen in de polder.  
13 februari 2018  

De Toendrarietgans (Anser fabilis rossicus) bevindt zich met meer dan 400 ex. in de polder rond Almere.

 
 
   
 
   
 
   
 
   
Een wandeling door Boswachterij Buitenhout.  
7 februari 2018  

Ik maak vandaag een korte wandeling door het Buitenhout. Het bos ligt er vredig en rustig bij. Net dat ik denk door een bos te lopen zonder vogels zie ik een buizerd, ver van mij vandaan, loerend naar de muizen die bij de manege altijd wel aanwezig zullen zijn. Ik zie hem verscheidene keren van zijn uitkijkpost naar beneden schieten.


 

Buizerd (Buteo buteo)  Een van de wetenschappelijk namen die te onthouden zijn.

 

Gele trilzwam - aan de bovenkant zie ik nog enige rijp van de afgelopen vorstnacht.

 

Gewoon elfenbankje

 

Het sneeuwklokje is niets te vroeg ten opzichte van de krokus.
Deze mooie bloem tref ik op de terugweg naar huis in een priv
étuin.
 
   
Almere, Leeghwaterplas.  
6 februari 2018  

Krokus   -   Ook dit jaar bloeien de krokussen te vroeg gezien de gemiddelde bloeitijd. In aanmerking genomen dat deze bolletjes in de luwte staan en op de zuidzijde, mogen ze natuurlijk eerder bloeien. Jaarlijks tref ik deze pol aan bij de Leeghwaterplas. Zal wel meegekomen zijn door het verplaatsen van tuingrond.

 

IJskristallen - Eindelijk een beetje winter!  Ik moet wel zeggen dat deze opnamen verkregen zijn op de noordzijde en vlak bij het water.

 

IJskristallen
 
   
Almere, Waterlandsebos.  
5 februari 2018  

Krakeend - Tijdens een wandeling door het Waterlandsebos tref ik een groep Krakeenden die ik de moeite waard vond om te fotograferen. Mooi dichtbij kwam deze meneer en de vijftien andere eenden vielen buiten dit kader. Ik maak meer gebruik van de pocketcamera want ik ben het slepen met dat zware spul een beetje zat, zeker lopend. Zelf vind ik het resultaat niet tegenvallen en al durende leert men.

 

Krakeend
 
   
Grote zaagbekken in de stad.  
2 februari 2018  

Tijdens mijn fietstocht naar de Oostvaardersplassen tref ik in Almere Buiten drie grote zaagbekken. Je verwacht ze meer in open water maar in de sloot gelegen aan het Zaagmolenpad, toch niet. Toch heb ik ze daar meer ontmoet. Er schijnt voldoende vis te zitten, ze gingen regelmatig koppie onder.

 

Grote zaagbek - Almere Buiten 3 exemplaren waren daar ter plaatse.
 
   
home - maart

Piet de Droog - Natuurfotografie