Home
juli 2018
   Citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum), een van de allermooiste insecten. Een zwarte vlieg met al dat geel over zijn hele lijf. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar.  
     
  Almere, Trekvogelpad  
  1 juni 2018  
  Het begin van de komkommertijd onder de vogelaars is weer begonnen. Heel niet zo erg want er valt genoeg te beleven in de natuur. 't Is een kwestie van lenzen verwisselen en macro fotografie heeft ook iets magisch. Details van bloemen en kleine beestjes worden voor de fotograaf zichtbaar waar onze ogen tekort schieten. Het heeft ook wel nadelen! Je moet de brandnetels ontwijken en vliegen die het altijd op de fotograaf gemunt hebben. Toch kan je het niet laten. Het Trekvogelpad is een prachtige stek om insecten te fotograferen. Niet gehinderd door verkeer of honden die je onverwachts verrassen. Bekijk rustig onderstaande afbeeldingen van de kleurige insecten en hopelijk proef je iets van de sfeer die ik maakte bij het vastleggen van die kleine beestjes.
 
     


Prachtwapenvlieg (Chloromyia formosa) - De prachtwapenvlieg is een glimmend groen vliegje dat ongeveer 10 mm wordt. In Nederland komt de soort vrij algemeen voor. Chloromyia formosa
 
 
 
 
Slankpootvlieg sp. (Dolichopus sp.) - Slankpootvliegen zijn kleine tot middelgrote vliegen met een lichaamslengte van 1,5 tot 7,5 millimeter. 
 
 
 
 
Rechte waterzwever (Anasimyia transfuga) -
 
     
 
Rechte waterzwever (Anasimyia transfuga) -
 
 
 
 
Slanke kniptor Denticollis linearis) - De slanke kniptor is een keversoort uit de familie kniptorren (Elateridae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1758 door Linnaeus. Bron: Wikipedia.
 
     
 
Slanke kniptor Denticollis linearis)
 
 
 
 
Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii) - De Bessenbandzweefvlieg is een gele vlieg met zwarte banden op het achterlijf die gemiddeld 12 mm wordt. Het borststuk is dof koper gekleurd en de poten zijn deels geel en deels zwart.
 
     
 
Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii)
 
     
 
Zwartpootsoldaatje (Cantharis fusca) - Het Zwartpootsoldaatje is één van de meest algemene soldaatjes van Nederland en ook algemeen in bijna heel Europa. De belangrijkste kenmerken van het uiterlijk zijn: zwarte achterkant van het hoofd, de voorkant oranje en eerste antenneleedjes oranje, oranjerood halsschild met een zwarte vlek aan de voorrand, die echter uitgebreid kan zijn tot een volledige zwarte band van voor naar achter, helemaal zwarte vleugelschilden en pootjes. De lengte is tussen 10 en 15mm.
 
     
 
Zwartpootsoldaatje (Cantharis fusca)
 
     
  Almere, Trekvogelpad  
  4 juni 2018  

Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria) - Hommelachtig behaarde zweefvlieg, die door de korte antennen van hommels onderscheidt. Ze komen overal op bloemen voor en beginnen al vroeg in het jaar te vliegen.
     
 
Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria)
 
     
 
Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria)
 
     
 
Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria)
 
     
 
Weidevlekoog (Eristalinus sepulchralis) - Een zwart, glimmend zweefvliegje met opvallend kromme poten en gespikkelde ogen. Ze zitten veel op bloemen, waar ze actief met fourageren bezig zijn.
 
     
 
Weidevlekoog (Eristalinus sepulchralis)
 
     

Weidevlekoog (Eristalinus sepulchralis)
     
 
Weidevlekoog (Eristalinus sepulchralis)
 
     
 
Thelaira nigripes - Het beestje heeft geen Nederlandse naam.
 
     
 
Wollige distelsnuitkever (Larinus planus) - heeft hier gezelschap van
 de Kleine moeraswapenvlieg (Oplodontha viridula).
Beiden konden het goed vinden met elkaar.

 
     
 
Wollige distelsnuitkever (Larinus planus)
 
     
 
Wollige distelsnuitkever (Larinus planus)
 
     
11 juni 2018
Sta ik rustig insecten te fotograferen laat een Fitis zich horen.
Ik kon zijn alarmroepje aardig vertalen.
Het kwam hier op neer, "inpakken en wegwezen".
Deze foto heb ik genomen met de macrolens, Toch nog aardig gelukt.
 
     
  Almere, Lepelaarpad  
  7 juni 2018  
 
Zandbij sp. (Andrena sp.) - Met honderden bijtjes vlogen ze daar ter plekke boven de grond. Af en toe nam er eentje plaats op een blad en dan moest je er snel bij zijn om een foto te maken. Een enkel keer lukte dat wel maar meestal niet. Het is een vaste plek waar ze al jaren voorkomen. Aflopende grond waar de warme zon op straalt heeft kennelijk de voorkeur van deze bijen.
 
     
 
Zandbij sp. (Andrena sp.)
 
     
 
Zandbij sp. (Andrena sp.)
 
     
 
Blauwe vleesvlieg (Calliphora vomitoria) - De volwassen blauwe vleesvlieg is een stevig gebouwde vlieg van ong. 1cm lang en heeft een glanzende metaalblauwe kleur. Ze kan tot 35 dagen blijven leven. De blauwe vleesvlieg heeft ook een metaalgroene variant: de groene aasvlieg
 
  Home - juli 2018
Piet de Droog - Natuurfotografie