Mijn mooiste waarneming van deze maand. Deze foto is er een uit mijn archief.
Home
februari 2019
Waterral (Rallus   aquaticus) 
 
  Almere Parkwijk  
  7 januari 2019  
 
Gewoon meniezwammetje (Nectria cinnabarina)
Door de Almeerse Parkwijk wandelend tref ik een afgezaagde boomstam die helemaal versierd was met het Gewoon meniezwammetje.
 
     
  Almere, Tussen de Vaarten  
  9 januari 2019  
 
Koperwiek (Turdus iliacus)
Vijf koperwieken kwamen bij ons in de straat op bezoek.
Het tijdstip liep al aardig tegen schemer en dat is aan de foto goed te zien..
Ik heb ze al jaren bij ons in de straat niet gezien.
 
     
  12 januari 2019  
  Elke dag maak ik een wandeling en meestal in mijn eigen wijk nl, Tussen de Vaarten. Midden in de winter is er niet veel kleur te bespeuren in de doorsnee tuinen. Toch zijn er bewoners die de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) hebben aangeplant. Ze vallen met hun gele kleur direct op. Al slingerend tussen de klimop is het een fleurige opleving in de tuin.
 
 
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
Winterjasmijn uit de familie Oleaceae is in Nederland een van de vroegst bloeiende heesters. Hij bloeit met heldergele bloemen van december tot februari, op dan nog bladloze donkergroene vierkante stelen van tweejarig hout. De struiken vertonen gelijkenis met bloeiende forsythia.
Bron: Wikipedia

 
     
 
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
 
     
  15 januari 2019  
 
Aalscholver (Phalacrocorax carbo)
We zitten in een aantal grauwe en grijze dagen die kenmerkend zijn voor de winterse periode.
Deze foto past er keurig in met het staalgrijs van de hoogmast en het zwart van de aalscholver.
 
     
 
Zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus)  Deze paddenstoelen staan in een voortuin die niet aangeschoffeld wordt. Blijkbaar weten de bewoners het te waarderen. De paddenstoel doet zijn naam eer aan gezien de grote aantallen die daar mogen groeien.
 
     
  18 januari 2019  
 
Hazelaar (Corylus avellana)
 
  De hazelaar is een in West-Europa inheemse struik uit de berkenfamilie.
De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is.
Bron: Wikipedia
 
     
 
Gaat het toch nog winteren? Rijp op de grasmat langs de Hoge Vaart.
 
     
  Almere, Hoge Vaart  
  20 januari 2019  
 
Grote zaagbek (Mergus merganser) Als echte wintergast wordt de Grote Zaagbek het meest gezien tussen november en maart, met de nadruk op hartje winter. Het voorkomen wordt sterk bepaald door het winterweer. Zacht winterweer in Noord-Europa brengt relatief weinig Grote Zaagbekken naar ons land. Strenge vorst in het Oostzeegebied, daarentegen, verdrijft duizenden vogels naar ons land. Het merendeel houdt zich op in het IJsselmeergebied, maar wanneer ook dit grotendeels dichtvriest, verkassen veel Grote Zaagbekken naar open wateren in het rivierengebied of elders.
Bron: https://www.sovon.nl/nl/soort/2230
 
     

Grote zaagbek (Mergus merganser) ♀  Ter plekke 2 ♂ en 1 .
     
 
Nijlgans (Egyptian Goose)  Afrikaanse soort die sinds het einde van de jaren 1960 in Nederland een gewone verschijning geworden. Ontsnapte siervogels wisten zich net als in andere West-Europese landen goed te handhaven. Inmiddels is de nijlgans niet meer weg te slaan uit Nederlandse natuur- en weidegebieden en stegen de aantallen enorm.
Bron: Vogelbescherming
 
     
  Almere, Waterlandsebos  
  21 januari 2019  
 
Waterral (Rallus aquaticus)  Al struinend door het bos kwam ik plotseling oog in oog te staan met de waterral.  Camera in de tas want ik moest de batterij op temperatuur houden (lichte vorst). De waterral vloog niet op maar liep wel van mij af. De foto is niet goed maar de waarneming mag er zijn. De laatste keer dat ik deze mooie ral zag is 12 jaar geleden. Horen doe ik ze elk voorjaar maar zien is iets anders. Mijn dag kon niet meer stuk.
Genomen met de pocketcamera.
 
     
  Almere, in de patio.  
  23 januari 2019  
 
Heggenmus (Prunella modularis) een voederplek gecreëerd zodat het voer droog blijft. De vogels weten het goed te vinden. De hele dag wordt er druk gebruik van gemaakt.
 
     
 
Roodborst (Erithacus rubecula) Elke winter krijgen we bezoek van de Roodborst die waarschijnlijk vanuit het Noorden onze kant uitkomt. De vogel is niet kieskeurig want elke vroege ochtend zie ik hem bij de vetbol.
 
     
 
Vink  (Fringilla coelebs)  De vink daarentegen voedt zijn maag het liefs met zonnenbloempitten.
 
     
 
Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)  De kleine pimpelmees wacht op een geschikt moment om bij de voederautomaat plaats te nemen. Hoe kleiner de vogel hoe lager in rang. Rustig je beurt afwachten.
 
     
  Almere, Oostvaardersplassen - Frans Verapad  
  29 januari 2019  
 
Smient (Anas penelope) 
De enige foto die nog op mijn site geplaatst kon worden. Langs het Jan van den Boschpad zaten nog: brandganzen >300, grote zaagbekken >20, een vrouw blauwe kiekendief was op jacht boven de rietkraag. Dit is het enige vermeldenswaard.
 
     
  Almere, Waterlandsebos  
  30 januari 2019  
 
Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)  Deze sneeuwklokjes zijn voor mij de eerste die ik in het nieuwe jaar 2019 zie bloeien. Ik zag ze al 21 januari bloeiend, alleen lagen ze plat op de grond. Niet om te fotograferen. Het sneeuwklokje toont hiermee dat ze wel tegen een beetje vorst kunnen. Negen dagen later stonden ze weer fier overeind.
 
     
   
     
 
Grote zilverreiger (Egretta alba)  Tijdens de wandeling door het Waterlandsebos deed ik een grote zilverreiger opschrikken. Hij vloog telkens 50 meter voor mij uit. Toch zag ik kans om een foto van deze mooie reiger te maken.
 
     
 
Grote zaagbek (Mergus merganser)
Op de terugweg naar huis zag ik in de Hoge Vaart weer het paartje grote zaagbekken zwemmen. Ja, dan moet ik toch weer even stoppen. Het is toch een prachtige eend tussen al die meerkoeten en wilde eenden. Ik word daar echt vrolijk van. Kijken wat februari ons gaat brengen voor moois.
 
     
  home - februari 2019

© 2019 Piet de Droog - Natuurfotografie